Gå til hovedinnhold

Vil knuse mytene om frisør-yrket

02/12/2021

God lønn, spennende arbeidsoppgaver og lang karriere.

Kari Johnsen Foto: FremoverLab / Rune Dahl

Det etterlatte inntrykket av frisør-yrket er i kraftig bedring  – forteller Kari Johnsen, tidligere frisør og nå karriereveileder på Karrieresenteret Ofoten.

–  Å jobbe som frisør kan være både fleksibelt og lønnsomt. Og når det kommer til lengde på karriere, tror jeg at jeg ville trukket ned snittalderen i Narvik, sier 34-åringen.

Hun mener at yrket har et stort potensiale. For deg som vil jobbe kreativt. For deg som vil jobbe med mennesker. Og for deg som bygge opp og drive en bedrift.

– Faktum er at frisør havner høyt opp på listene over yrker med fornøyde  arbeidstakere. Det er også et yrke som handler om mye mer enn kreativitet og det å jobbe med mote og trender, forteller Johnsen.

Inntil Narvik VGS får gjenåpnet sin frisør-linje, er veien til yrket i Narvik enklest gjennom OFO.

– Her formidles kontakt med frisørene som er medlemmer, som ønsker å ta i mot lærlinger. På Karrieresenteret Ofoten har vi veldig gode erfaringer med å bruke OFO. Vi har et veldig godt samarbeid, sier hun.

Veien til fagbrevet går over fire år. Enten gjennom to år på VGS, samt to år som lærling. Eller rett inn som lærling fra start. Det finnes ulike veier til fag- og svennebrev. Det kan OFO hjelpe til med, og tilpasse utdanningsløpet til den enkelte.

Som karriereveileder slår hun også et slag for yrkesfag. Med svennebrev som frisør har den unge voksne et bredt kompetansespekter fra kjemi, anatomi, estetikk, økonomi, HMS, effektivitet, kvalitet, salg, service og ikke minst kommunikasjon og god arbeidsmoral allerede som 18-19-åring. Med rett til gratis generell studiekompetanse etter fag/svennebrev er det bare et år unna høyskole eller universitet om det er ønskelig.

Med mye spennende aktivitet i regionen, tror hun også på plass til mange flere frisører:

– Det vi ser fra andre byer, er at det foregår mer spesialisering innen faget. Med økt tilflytting og mye aktivitet, tror jeg dette er en trend som også vil bre seg til Narvik.

Utdanningsvalg i ungdomsskolen og forberedelse til å søke videregående opplæring er viktig for å ta riktige og gode valg for de neste årene.

– Jeg tror mange velger studiespesialisering fordi resten av venneflokken gjør det, eller de tror det gir flere muligheter etterpå. Men dersom du går tre år studiespesialiserende har ungdommen brukt opp retten sin til videregående utdanning. Men vet du at det er noe mer praktisk du ønsker å jobbe med, er det virkelig et poeng å velge yrkesfag på VGS, sier hun.

Det stemmer daglig leder, Jørn A. Pettersen med i:

– Det er veldig mange av våre lærlinger som først har tatt studiespesialisering – og så funnet ut at høyere utdanning ikke passer for dem. Derfor er jeg helt sikker på at mange unge og deres foresatte bør sette seg mer inn i mulighetene rundt yrkesfag, sier han.

Aktuelt

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.