Gå til hovedinnhold

Du kan få jobb akkurat hvor du vil

14/12/2021

Hos El-installatøren har gode lærlinger blitt selve forretningsmodellen.

Foto: FremoverLab / Rune Dahl

Det forteller faglig leder Tommy Halland. Han har for øyeblikket sju lærlinger. Fire av disse er helt på oppløpssiden til å få sine elektriker-fagbrev.

– For oss har det vært et enkelt og naturlig valg å satse på lærlinger. Det er i denne bransjen blitt helt normalt  å leie inn arbeidskraft fra andre land for å kunne håndtere og sluttføre ulike prosjekter. Utfordringen da er at de ofte jobber etter andre standarder og at det kan være en språkbarriere som kan skape forskjellige faglige utfordringer . Vi ønsker  å kunne satse på ansatte vi har utdannet selv. Når vi er ferdig med et stort prosjekt , sitter vi da igjen med erfaringen og kompetansen selv, forteller han.

Gjennom lærlingperioden har Elinstallatøren et system, hvor lærlingene går på rotasjon blant montørene for å kunne fange opp mest mulig av faget, sammen med ulike spesialister.

– Det gjør oss tryggere, og elektrikerne blir mer allsidige, slår han fast.

Han mener at et fagbrev innen elktro kan åpne dører hvor som helst.

– La meg ta et eksempel. Jeg er ganske involvert i hockey. Og vi har fått forespørsler om vi kan skaffe jobb til spillere. Når Narvik var i Fjordkraftligaen så kunne vi bidra, da to av spillerene hadde fagbrev og var utdannet elektriker. Begge fikset vi jobb til umiddelbart. Det er et godt eksempel på at det kan åpne seg mulighet for jobb, uansett hvor du flytter.

Han mener alt ligger til rette for elektro-utdannede nå. I et samfunn som stadig elektrifiseres, i en region med varslet kjempevekst og i et yrke som er etterspurt over alt.

– Strømmen har kommet for å bli! Og som elektriker får du en jobb som er utrolig variert. Og med den store elektrifiseringen, har vi enormt med jobb for øyeblikket, sier han.

Han skryter av samarbeidet med OFO.

– De har gjort en kjempejobb for å legge til rette for oss. Nå har vi egentlig blitt så drevne, at vi fikser mye selv. Men har vi utfordringer løser de dette utrolig fort og har en fin oppfølging av lærlinger. Vi vil også skryte veldig av Narvik VGS. Her opplever vi at de utdanner utrolig flinke folk, sier Halland.

Jørn A. Pettersen, daglig leder i OFO, trekker frem elektrobransjen som mønsterbedrifter.

– Er man god på lærlinger, er man sikret flinke folk. Det ser vi på våre lærlinger som har tatt fagbrev. Det er virkelig ettertraktet arbeidskraft, sier Pettersen.

Aktuelt

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.