Daniel Bjørkman er 31 år og daglig leder for den mekaniske verkstedbedriften Bamek i Ballangen. Med sveising og maskinering som utgangspunkt har bedriften levert solide tall og er en sikker arbeidsplass for 15 ansatte. Men med Narvik-samfunn på kanten av et stort industri-eventyr og ansatte som lyser av både nysgjerrighet og innovasjon, ser han store muligheter både for Bamek og hele regionens næringsliv.
Men det er en kritisk faktor. Og det er tilgangen på enda flere dyktige folk.
– Maskiner kan kjøpes for penger. Men kloke hoder, som har et langt tidsperspektiv. Det er det vi virkelig jakter på, sier daglig leder Daniel Bjørkman.
Av den yngre garde i bedriften har nesten alle enten fagbrev eller lærling-status.
– Tar du et fagbrev, eller gjerne flere, vil du være veldig ettertraktet på jobbmarkedet. Vi merker det allerede nå, at dette er attraktivt. Med Aker-satsingen blir det enda heftigere, sier Bjørkman.
30-åringen er selv utdannet maskin-ingeniør. Men nå tar han likevel sitt første fagbrev som CNC maskinarbeider.
– Å ta et fagbrev er heller ikke noe i veien for å gå videre å ta en ingeniør-utdannelse. Jeg mener snarere det er en styrke. Har man et fagbrev i bunnen, og så går den såkalte Y-veien, gir det det aller beste grunnlaget. Ingeniører som kan skru og som kan produksjon – det er jo det som er drømmen, sier han.
Jørn A. Pettersen, daglig leder i OFO, opplever et skikkelig trykk på de som kan både skru og forstå maskiner.
– Vi vet også at den veksten Narvik står foran nå, krever mange flinke folk. Så ønsker man å ta en del av dette eventyret, kanskje uten motivasjon til å starte på et høyere utdanningsløp, er vi trygge på fagarbeidere er noe av det viktigste vi utdanner for fremtiden, sier han.
Og støtter Bjørkman i at dette slett ikke er noe hinder for å ta steget videre.
– Det er veldig mange av de som har blitt lærlinger via oss, som senere har tatt veien til en ingeniør-grad. Mange av disse finner man i lederstillinger i dag, sier han.